Sorumluluk

Sorumluluk

Sorumluluk bireyin topluma uyum sağlaması, üzerine düşen görevleri yerine getirmesi kendine ait bir olayın sonuçlarını üstlenmesi, başkalarının haklarına saygı göstermesi ve kendi davranışının sonuçlarına sahip çıkabilmesidir. 

03.01.2020 1236

Sorumluluk veya Sorumluluklarımızı üç ana başlık altında toplayabiliriz.

1-Kendimize karşı olan Sorumluluk (Kendimize karşı olan sorumluluklarımız)

2-Başkalarına karşı olan Sorumluluk (Başkalarına karşı olan sorumluluklarımız)

3- Çevremize ve vatanımıza karşı olan sorumluluk (Çevremize ve vatanımıza karşı olan sorumluluklarımız)

Kendimize karşı olan sorumlulukların en başında bedenimizi korumak gelir. Vücudumuzu hastalıklara karşı korumak için düzenli ve dengeli beslenmeliyiz. Kişisel temizliğimize özen göstermeliyiz. Kendimizi doğru ve faydalı bilgilerle donatmalıyız. Öğrendiğimiz her şey bilgi ve birikimlerimizi pekiştirir, doğruları öğrenmemizi ve kendimize güvenmemizi sağlar. Bedensel ve zihinsel faaliyetlerimizi kullanırken hırs, bencillik, açgözlülük, kin , nefret gibi duygulara yer vermemeliyiz. Zamanımızı iyi değerlendirmeliyiz. Başkalarından beklediğimiz saygıyı önce kendimize göstermeliyiz.

Başkalarına karşı olan sorumluluklarımız dediğimizde ; ailemize, arkadaşlarımıza, öğretmenlerimize, komşularımıza karşı olan sorumluluklarımız bunun içine girer. İnsan tek başına yaşayamaz. Bu yüzden insanlar bir araya gelerek toplumu oluştururlar. Birbirimizin haklarına saygı göstermeliyiz. Onların haklarını çiğnemeden ihtiyaçlarımızı karşılamalıyız. İyi bir vatandaş olarak toplum içinde uyumlu yaşamalıyız. Yaşlılara saygı göstermeli, engellileri gözetmeliyiz. Hoşgörülü ve iyimser olmalı, başkalarını rahatsız edici davranışları yapmamalıyız. Evde, okulda ve toplum içinde belirlenen kurallara uymalıyız. Ahlak kurallarına uygun davranışlarda bulunmalıyız.

Dünyamız her geçen gün yaşlanıyor. Kirletilen su kaynakları, kesilen ağaçlar, yanan ormanları geri getiremeyiz. Çevremizi iyi korumadığımız zaman hayatımızı da sağlıklı bir şekilde sürdüremeyiz. Temiz bir çevre sadece insanlar için değil tüm canlılar için gereklidir. Birey olarak çevreyi korumak için üzerimize düşen sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz. Örneğin, çevre temizliğine dikkat  etmeliyiz. Sokağa çöp atan birini uygun bir dille uyarabilmeliyiz. Eğer bunu yapamıyorsak o çöpü alıp çöp kutusuna atarak örnek davranış göstermeliyiz. Herkes sorumluluklarını bilip yerine getirirse çevre kirliliği azalır.

Biz ülkemizin gelişmesi için çalışmalıyız, meslek sahibi olmalıyız, maddi ve manevi değerlerimize sahip çıkmalıyız. Bayrağımızı, vatanımızı ve milletimizi sevmeliyiz. Milli değerlerimize sahip çıkmalıyız. Kanunlara uymak, vergi vermek, oy kullanmak, askerlik görevini yapmak, devletin malını kendi malı gibi korumak görevimizdir.

Kısacası sorumluluklarını bilen insan kendine karşı, başkalarına karşı, çevreye ve vatanına karşı görevlerini yerine getiren kişidir. Sorumluluk sahibi bir birey kendi kararlarını verir, kararlarını alırken elindeki kaynakları kullanabilir. Toplumun değer yargılarını gözetir, saygı gösterir. Başkalarının haklarını çiğnemeden kendi ihtiyaçlarını karşılar. Ailesine, milletine ve vatanına yararlı bir insan olur.

 

03-01-202003-01-202003-01-2020