PDR Servisimizden Velilerimize Deprem Süreci Mektubu

Okul rehber öğretmenimiz Selçuk ARSLAN ülkece hepimizi derinden etkileyen depremle ilgili velilerimize bir bilgilendirme mektubu yayınladı.

07.02.2023 712

Değerli velilerimiz;

Ülke olarak çok zorlu günlerden geçiyoruz. Ülkemizin yaşadığı büyük felaket hepimizi derinden yaraladı. Her evde her ailede şu an bu durumun acısı yaşanıyor. Fakat bu süreçte verdiğimiz tepkiler, yaptıklarımız, söylediklerimiz, sosyal medyada ve TV'de izlediklerimiz ile farkında olmadan çocuklarımızda travmatik izler ve yaşantılar bırakıyor olabiliriz. Unutmayalım ki biz yetişkinlerin olayları anlama ve anlamlandırmasıyla çocukların anlamlandırması farklıdır. Çocukların bu süreci bir yetişkin gibi hissetmesini beklememeliyiz.

Yaşadığımız ilçede depremi fiziksel olarak hissetmesek de psikolojik olarak hepimiz ciddi anlamda etkilendik. Fakat yaşadığımız duygular aslında anormal olaylara verilen normal tepkilerdir. Bir ebeveyn olarak bu süreçte dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri ise çocuğunuzun deprem haberlerine maruz kalma durumudur. Yetişkinler olarak bizler şu an da deprem bölgesinden gelecek en küçük haberi almak istiyoruz. Fakat bunu çocukların yanında izlemek onları olumsuz anlamda etkileyebilir. 

Çocuklar sürekli olarak sosyal medyada, internet, radyo ve televizyonda yayınlanan deprem haberlerine maruz kalmamalıdır. Bu haberler onlar için travmayı tetikleyici olabilir. En basit anlatımıyla; ya burada da deprem olursa, anne babam ölürse, aç susuz kıyafetsiz kalırsam, ya duvarlar benim de üstüme yıkılırsa gibi düşünceler çocukta kalıcı olarak yer edebilir. Bu düşüncelerin sonucu olarak çocuk kendini güvende hissetmezse farklı problemler ortaya çıkabilir. 

Çocukların olduğu yerde yetişkin konuşmalarını denetim altında tutun. Depremle ilgili konuşmalarda söylenenlerin farkında olun. Çocuklar duyduklarını yanlış yorumlayabilir ve anlamlandıramadıkları şeyler hakkında gereksiz yere dehşete kapılabilirler. Bundan dolayı ebeveynler olarak bizlerin ilk yapması gereken şey çocukların güvende hissetmesini sağlamak ve bu mesajı ona vermektir. Bu onların endişelerinin azalmasına yardımcı olacaktır. Çocuklar rutinlere ve kurallara sahip olduklarında kendilerini daha rahat ve güvende hissederler. Mümkün olduğunca günlük rutinlere bağlı kalın (yemek vakitleri, uyku vakti, ders çalışma zamanı vb.).

Çocuklarımızın bu duyguları hissetmesi, bu belirtileri göstermesi, bu soruları sorması onun "psikolojisinin alt-üst olduğunu" göstermez. Aksine bunlar anormal bir olaya verilen doğal ve normal tepkilerdir. Bize düşen bu tepkilere uygun ve sağlıklı karşılık vermektir. Bu korkuları tetikleyen, kalıcı hale getiren veya artıran davranışlardan ise uzak durmaktır. 

Okul açıldığında sınıflarımızda uygun gördüğümüz psikososyal destek programı etkinliklerini yapacağız. Sizden isteğimiz bu süreçte çocukları olumsuz görüntü ve haberlere maruz bırakmamanızdır. 

Selçuk ARSLAN 

Rehber Öğretmen